300 кілограмів редисок та 816 кілограмів полуниць не допустили до продажу на хмельницькому центральному продовольчому ринку через перевищений рівень нітратів. Про це розповіла завідуюча лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Хмельницької регіональної лабораторії Держпродспоживслужби, в якій проводилось дослідження, Ніна Бачмага. Чи цікавляться покупці на ринку рівнем нітратів в овочах та фруктах, як перевіряють продукцію на ринку, Суспільне дізнавалося.
Андрій продає на хмельницькому центральному продовольчому ринку овочі та фрукти. Каже, у нього покупці не цікавляться рівнем нітратів: "Вважаю, що всі знають, що нас перевіряють, аналізи у нас беруть кожен день зі всієї продукції. Переважно цікавляться, щоб солодке було, щоб хороший продукт".
Нітрати є і в овочах, і в фруктах, вважає покупчиня Людмила: "Черешні всі кроплені, кажуть. Тому що будуть хробаки, як не кроплені. А я вимочую все у воді. Замочую у воду і так споживаю. Кажуть, що вода трошки витягує нітрати".
Інша покупчиня Ніла додає: "Пора вже така, що мало би бути вже нітратів поменше".
Покупець Анатолій каже, що не боїться нітратів: "Мені вже такий вік, що мені воно не страшне. Молодим треба боятися".
Олександр продає турецькі кавуни та дині. Каже, що вони пройшли подвійну експертизу: "Є висновок турецької лабораторії, і нашої також. Нітратів у нас у Чернівцях, в Тернополі більше, ніж в Туреччині, Єгипті. Європейські країни дотримуються стандартів, а наші люди - ні".
Продавчиня Світлана розповідає про кавуни: "Зараз в Херсоні вже продають на ринках херсонський кавун. Але його сюди привезти неможливо. Тому ми зараз беремо лише турецький кавун. Його відбирали на лабораторний висновок і сказали, що він пройшов всі лабораторні висновки".
За її словами, зразки з кожної нової партії товару на ринку відбирають на дослідження. Якщо продукція відповідає нормам – видають експертний висновок.
"Наявністю нітратів мало цікавляться, більшість цікавляться, звідки продукція завозиться. Приходять до нас постійні клієнти, через що експертний висновок майже ніхто не вимагає. Вони знають, що у нас продукція завжди перевірена, завжди все у межах норми", - додає продавчиня.
З початку цього року у лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Хмельницької регіональної лабораторії Держпродспоживслужби, що на хмельницькому центральному продовольчому ринку, провели 8463 експертизи, каже її завідуюча Ніна Бачмага.
"Під час проведення ветсанекспертиз в травні ми виявили надлишковий вміст нітратів в таких продуктах, як полуниця рання і редиска. Редиски не допустили до реалізації 300 кілограмів, а полуниць – 816 кілограмів. Ця продукція була денатурована методом надсічки, методом перерізання, щоб її не могли реалізувати", - каже Ніна Бачмага.
За її словами, продукція тваринного і рослинного походження, яка реалізується на ринках, підлягає обов’язковій ветеринарно-санітарній експертизі: "На агропродовольчих ринках після проведення ветеринарно-санітарної експертизи видається експертний висновок, в якому вказано, що продукція доброякісна, безпечна і допускається до реалізації. Треба купувати продукцію по сезону. Це по-перше. А по-друге, купувати продукцію там, де організована і дозволена торгівля, запитувати у продавців про наявність експертного висновку про те, що продукція безпечна, якісна".
Автор: Наталія Сідова.
Новини Суспільного - у Телеграм та Viber
Джерело